Elin Wägnerveckan 13 – 22 maj 2022
Fullständigt program för Elin Wägner-veckan

INSTÄLLT program  p g a sjukdom i familjen
Fredag 20 maj kl. 15.00
Irena Pozar: Backlashen – metoo och revolutionen som stoppades.

Program och bokning.
Obs! Boka biljett till alla arrangemang – även de med fri entré

PROGRAMPUNKTER  OCH BOKNINGSLÄNKAR TILL   ELIN WÄGNER- VECKAN 2022

https://www.nortic.se/dagny/organizer/2520?preview=true

Serviceavgifter tillkommer på alla priser. Biljetter med personlig service kan köpas på Cultix, Storgatan 7 i Växjö mot en kostnad av 25 kr/köptillfälle

Fredag 13 maj:

INVIGNING AV ELIN WÄGNER VECKAN

14.00 – 15.00 Residenset i Växjö

Landshövding Maria Arnholm hälsar välkommen till de femton inbjudna arrangerande organisationerna. Jon Malmqvist, ordförande i kultur-och fritidsnämnden samt författaren Ebba Witt Brattström inviger veckan.

15.30               Palladium

ELIN WÄGNER EN VIKTIG “INFLUENCER”

Invigningen fortsätter på Palladium och landshövdingen Maria Arnholm hälsar allmänheten välkommen. Om betydelsen av Elin Wägner och hennes feministiska nätverk talar författaren och litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström.

Arrangör: Elin Wägner veckan och Palladium Folkets Bio i Växjö. Entré 100 kr.
www.nortic.se/dagny/event/37567

19.00 Bergs Bygdegård      

Ett år av magiskt tänkande.   

Pjäsen bygger på en roman av Joan Didion ( 1934 – 2021). Romanen har till stora delar självbiografiskt innehåll och är idag en modern klassiker  bland böcker som handlar om sorg.

Regionteatern med skådespelaren Birte Heribertson och cellisten Christian Berg.

Arrangör: Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka, Musik i Berg Entre: 100:- gratis under 18 år.
www.nortic.se/dagny/event/37568

Lördag 14 maj:

14.00 Bergs Bygdegård

EN DAM BLAND 17 HERRAR

Det är den 20 december 1944 och Elin Wägner har just kommit hem efter inträdet i Svenska Akademin, den andra kvinnan sedan Akademin instiftades. Hon slår sig ner och reflekterar över sitt liv..En nyskriven monolog av och med Marianne Enge Swartz. Därefter kaffe, the och ostkaka som följa av årsmöte i Elin Wägner-sällskapet. Alla välkomna, även icke medlemmar.

Arrangör: Elin Wägner sällskapet. Entré 100 kr.
www.nortic.se/dagny/event/37569

Söndag 15 maj

18.00 Utvandrarnas hus

TACK OCH LOV ATT JAG FINNS – en sprakande Kristina Lugn show. Urpremiär!

Musikteaterföreställning med stor magisk poesi, sprungen ur vardagslivets sorg och glädje á la Kristina Lugn. Medverkande skådespelaren Catherine Westling tillsammans med musikerna Thomas Hertzman och Ove Lindqvist. 

Arrangör: Växjö Teaterförening, Kulturparken Småland. Entré från 200 kr.
https://www.nortic.se/dagny/show/138935

Måndag 16 maj:

16.00 Palladium

FLICKAN I FRACK – stumfilm, komedi, från 1926

Medan broderns garderob är överfull av sidenslipsar får hans syster inte ett öre till kläder. Till sist får hon nog och går på bal i broderns frack, klädd och klippt som en man. En sensation som får allt i salen att stanna upp. Feministisk filmatisering av Hjalmar Bergmans roman, regisserad av Karin Swanström som var en viktig makthavare inom den svenska filmindustrin. Flickan i frack restaurerades 2008.

Arrangör: Palladium Folkets bio i Växjö. Entré 80 kr.
www.palladiumvaxjo.se

18.00 Stadsbiblioteket      

VÄLUPPFOSTRADE KVINNOR SKRIVER SÄLLAN HISTORIA – Författarsamtal med Fatima Bremmer  och Hana Al-Khamri

Den skrivande kvinnan har genom historier, oavsett hemvist, mött liknande utmaningar. Från Saudiarabien till Sverige har skrivande kvinnor ansetts oanständiga, tvingats skriva under pseudonym och berövats rätten att uttrycka sig.

Arrangör: Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka, Det fria ordets hus, Stadsbiblioteket. Entré 100 www.nortic.se/dagny/event/37570

Tisdag 17 maj:

10.00 Bergslunds förskola, Berg  Abbonerad föreställning

Drömarkivet med Altitudteatern. Urpremiär!

Barnteaterföretällning inspirerad av boken  ”Godnattsagor för små rebelltjejer- 100 berättelser om fantastiska kvinnor”. Med hjälp av fantasi, ljus och ljud och interaktiva moment får barnen möta kvinnliga miljöaktivister, författare, elitidrottare och konstnärer.

Arrangör: Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka.                      

15.00 Stadsbiblioteket

VAR VID GOTT MOD

Följ textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström i spåren till en tid när svensk textil drog kungligheter, adel och kändisar till de stora internationella utställningarna. Då kvinnorna blev myndiga och skaffade rösträtt, och där fotsida kjolar gav biljett att röra sig i världen.

Med författaren Annika Persson.

Arrangör: Stadsbiblioteket. Entré 100 kr.

www.nortic.se/dagny/event/37571http://www.nortic.se/dagny/event/37571

14 .00 – 18.00 Kulturvagnen utanför Det fria ordets hus

MINNESMÄRKE ÖVER FALLNA TRÄD – utställning i Kulturvagnen

Kulturvagnen är en ombyggd husvagn med Kerstin Björk och Tony Blomdahl som projektledare. De vill tillgängliggöra och minska avståndet till en konstnärlig upplevelse, och transportera konsten en bit bort ifrån storstan till landsbygden, kanske rentav ända ut i skogen. Verket består av trädrester och bearbetade ljud från kalhyggen. Det handlar om våra tankar kring avskogning och klimatförändringar

Arrangör: Det fria ordets hus och Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka


18.00  Det fria ordets hus/Växjö konsthall

FRIA ORD PÅ KONSTHALLEN – Knäböj med Sara Martinsson

Sara Martinssons bok, Knäböj, är en berättelse om kvinnor och styrketräning. Det handlar om hur den enkla strävan att själv få bygga sin kropp och lyfta tungt har motarbetats och misstänkliggjorts, och om det mod som krävts.
Sara Martinsson är frilansjournalist i DN och Smålandsposten.

Arrangör: Det fria ordets hus
www.nortic.se/dagny/event/37602

19.00 Nygatan 6

ETT BLOSS FÖR BODIL MALMSTEN- sångerskan Ellen Sundberg

”Ellen och jag sätter Bjärme på kartan, i centrum på jordgloben. Det är så vackert där att någon måste förvalta det sköna och sprida det, och det uppdraget har Ellen och jag fått av en högre makt.” Så beskrev Bodil Malmsten själv förhållandet till Jämtland, hon älskade sin hembygd och var drivande i att Ellen vågade lämna engelskan och utforska den svenska melodin. Föreställningen bildar en brygga mellan två generationer jämtländska konstnärer. Om död, saknad, längtan och utanförskap. Om rotlöshet och rötter. Om stad och land. Med Ellen Sundberg och pianisten Jonatan Lundberg

Arrangör: Musik i Syd. Entre från 120 kr.

https://nortic.se/dagny/event/37471

Onsdag 18 maj:

10.00 Tolgs förskola. Abbonerad föreställning

Drömarkivet med Altitudteatern.

12.30 Utvandrarnas hus

FREDSRÖRELSEN I DAG

Hur kan man organisera sig fredligt i en alltmer militariserad omvärld? Malin Nilsson, generalsekreterare IKFF, berättar om hur fredsrörelsen möter dagens utmaningar och varför den fortfarande behövs.

Fri entré

Arrangör: IKFF Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet, Växjö, Kulturparken Småland. Fri entré.

15.00 Det fria ordets hus/Växjö konsthall

VAD SÄGER BARNEN?

En föreläsning av radiojournalisten Ylva Mårtens, som frågar sig hur man kan göra för att lyfta fram barns egna berättelser. Hur skapar man tillit, hur förbereder man sig ? Har barn och unga yttrandefrihet? Medverkande Ylva Mårtens samt från Regionteatern Andreas Dahl pedagog och regissör, som berättar om pågående arbetet med höstens föreställning Barnen från Ljuder,

 Arrangör: Det fria ordets hus, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Rädda Barnens lokalförening i Växjö, Stadsbiblioteket. Entré 100 kr.

www.nortic.se/dagny/event/37572

18.00 Utvandrarnas hus

SAMTAL OM FRED

En diskussion om fredsfrågan med Elin Wägners perspektiv. Medverkande: Malin Nilsson, generalsekreterare IKFF, Birger Schlaug, debattör och Elin Wägner-kännare, och Thage G Peterson, författare och  försvarsminister 1994-1997 Moderator: Lisa Syrén, journalist och radioprofil

Arrangör: Kulturparken Småland och IKFF Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet. Entré 100 kr.

https://www.biljettkiosken.se/varen2022

Torsdag 19 maj

15.00 Det fria ordets hus/Växjö konsthall

KVINNAN, BARNEN OCH FREDEN – Elin Wägners arbete i ett krisdrabbat Europa.

Efter första världskriget reste Elin Wägner runt i Europa, dels som reporter och dels som fredsobservatör. Erfarenheterna påverkade hennes tankar om hur man kunde bygga en varaktig fred. En föreläsning med Peter Forsgren professor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Arrangör: Det fria ordets hus. Fri entré.
www.nortic.se/dagny/event/37573

15.30  Elin Wägner skolan

LITTERATUR I SKOLAN; DYSTOPIER, MAKT OCH MILJÖ

Föreläsning av universitetslektor Anna Salomonsson, Linnéuniversitetet  samt presentation av skolbibliotekarie Maria Björn om Elin Wägnerskolans arbete med att föra vidare Elin Wägners engagemang till dagens elever och guidad tur på skolan.

Arrangör: Elin Wägnerskolan i samarbete med Elin Wägner sällskapet

och Linnéuniversitetet. Fri entré

www.nortic.se/dagny/event/37574

18.00 Stadsbiblioteket

Elin Wägner, Mahatma Gandhi och freden

De båda möttes aldrig, men för Wägner blev Gandhi en viktig förebild, inte minst i fredsarbetet. Hon upplevde honom som en själsfrände, läste och skrev mycket om honom främst i Tidevarvet. Deras syn på civilisation, fredsarbete och miljö samstämde i många avseenden, men det fanns viktiga skillnader. (En presentation av Wägners bild av Gandhi.) Margareta Petersson är prof. em. i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitet.

Programmet ersätter Eufori med Elin Cullhed.

www.nortic.se/dagny/event/37575

Boka biljett :

Fredag  20 maj:

 15.00 Stadsbiblioteket

INSTÄLLT pga sjukdom i familjen

BACKLASHEN – metoo och revolutionen som stoppades.
Fyra år efter metoo har dammet lagt sig och på sätt och vis är vi tillbaka i den gamla onda tiden. Trots alla upprop och alla ord om att lyssna på kvinnors berättelser är många brottsoffer återigen rädda för att anmäla övergrepp. Om detta skriver Irena Pozar, chefredaktör för Veckorebyn, om i sin nya bok Vad gjorde metoo egentligen med oss?
Arrangör: Stadsbiblioteket. Entré 100:-
www.nortic.se/dagny/event/37576

Lördag  21 maj:

13 – 16            Elin Wägners Lilla Björka i Berg.

ÖPPET HUS  – MED TEMAGUIDNINGAR

Besök Elin Wägners fantastiska hus, ritat av arkitekt Carl Bergsten.

13.00 Linnea Johansson, den sista trotjänarinnan med Kim Grahn, vars farmorsmor var syster till Linnea.

15.00  Skogen och träden. En av Elin Wägners hjärtefrågor med Birgitta Hansson, ordförande Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka

Arrangör: Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka. Entré, guidning, kaffe och hembakat 50:-www.nortic.se/dagny/event/37600

Söndag 22 maj:

13 – 16            Elin Wägners Lilla Björka i Berg.

ÖPPET HUS – MED TEMAGUIDNINGAR

13.00 Livet i Bergs by på Elins tid med Karl Johan Krantz, FD

15.00 Lilla Björkas arkitektur. Olof Thedin, SAR, visar och berättar om huset Carl Bergsten ritat
Arrangör: Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka. Entré, guidning, kaffe och hembakat 50:-www.nortic.se/dagny/event/37600

KVINNORNA SOM GICK FÖRE

16.00  Bergs Kyrka                 

Musik av kvinnliga tonsättare i ett musikhistoriskt perspektiv. Konsert med musiklinjen vid Sankt Sigfrids  folkhögskola.

Arrangör: Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka, Musik i Berg och Lammhults församling. Fri entré

www.nortic.se/dagny/event/37601