Stipendier

Det finns två stipendier att söka till Elin Wägners Lilla Björka

1. Elin Wägner-stipendiet med sista ansökningsdag 25 april 2021. En måndas vistelse och en stipendiesumma.
1. Det fria ordets hus vistelsestipendier som omfattar 1 – 2 veckor, med sista ansökningsdag 2 mars 2021.

ELIN WÄGNER-STIPENDIET 2021

Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka och Elin Wägner-sällskapet utlyser ett stipendium för boende fyra veckor på Lilla Björka.
Till detta kommer en stipendiesumma på 15.000:-

Syftet med stipendiet är
att under en månad ge möjlighet att kunna ägna sig åt att förbereda, genomföra eller färdigställa sin bok/avhandling/artikel/film/musik/konstverk i en både stimulerande och rofylld miljö.
Kriterier: Du som i ditt konstnärliga arbete skriver, forskaroch arbetar om Elin Wägner eller i Elin Wägners anda, inom områdena jämställdhet, fred eller miljö.

Ansökan: Vi önskar att Du skriver kort om: ”Vem Du är ”, ”Vad Du vill använda stipendiet till”, ”Vad Du vill uppnå”. Ansökan ska mejlas (helst) eller skickas senast 25 april 2021 till birgitta.k.hansson@gmail.com eller till Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka, att. Birgitta Hansson, Söreskog 6, 360 30 Lammhult

Boendeperioden kan förläggas från slutet av augusti och en månad framåt eller under november månad. Pga av allergier är husdjur och rökning inomhus inte tillåtet.
För frågor: Birgitta Hansson 073/420 63 66, birgitta.k.hansson@gmail.com  

VISTELSESTIPENDIERNA 2021

Vistelsestipendium på Elin Wägners Lilla Björka Under våren/hösten 2021 ges möjlighet att tillbringa 1-2 veckor i Elin Wägners hem Lilla Björka i Berg utanför Växjö. Särskilt fokus ligger under 2021 på Demokratin 100 år. Ansökningar med denna inriktning är PRIORITERADE, men är däremot INGET krav. Stipendiet kan sökas av verksamma i inom olika konstnärliga områden, såsom litteratur, musik, bildkonst, film, teater, dans mm.

Vi ser gärna att sökanden arbetar i Elin Wägners anda, det vill säga kring samarbete mellan människor, jämställdhet, fred och miljö. Stipendiet innebär kostnadsfritt boende. Resa och mat står stipendiaten för.
Det fria ordets hus i Växjö och Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka vill ge möjlighet för konstnärligt verksamma att vistas och arbeta i en både stimulerande och rofylld miljö. Stipendiet kan även med fördel sökas av två personer som arbetar tillsammans t.ex. översättare/författare. Stipendiet är ett samarbete mellan Det fria ordets hus, Växjö kommun och stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka. I samband med vistelsetiden kan det om så önskas, ges möjlighet för stipendiaten att hålla ett publikt föredrag eller dylikt på Det fria ordets hus i Växjö.


Bland tidigare stipendiater finner man t ex: Anna Jörgensdotter, Ida Andersen, Karin Granstrand, Elin Boardy, Lars H Gustavsson, Djordje Zarkovic, Jessica Schiefauer, Sara Parkman, Ylva Mårtens, Eija Hetekivi Olsson, Matilda Södergran och Samira Motazedi.


Vistelsetid 2021 Stipendieveckorna är i år lite ändrat beroende på läget i världen. Så det är en period på våren och en på hösten denna gång. En till två personer kan bo max två veckor per period. Stipendiaten anger önskemål om vilken/vilka veckor som föredras eller som absolut inte är tänkbara. Välj mellan veckorna v. 17, 20, 21, 23, 24, 34, 35.

Boendet Huset Lilla Björka består av en nedervåning med matsal, kök, toalett och arbetsrum. På övervåning finns två sovrum, arbetsrum, toalett/dusch. Huset är utrustat med tvättmaskin, kyl/frys och wi–fi. På tomten finns även Elin Wägners skrivarstuga. Som boende har man tillgång till cykel. På grund av allergier får man inte ta med sig husdjur. Rökning är inte tillåtet inomhus. Närmaste tågstation är Alvesta där det finns mataffär, systembolag, apotek och vårdcentral. Vid ankomst blir du/ni hämtade vid stationen och har möjlighet att handla. Närmaste lanthandel ligger i Tolg ca 7 km från Lilla Björka. Under vistelsetiden finns en kontaktperson i byn som kan svara på frågor om boendet och trakten.
Ansökan Ange vilka veckor du/ni är intresserade av och motivera varför du/ni söker stipendiet. Skriv också några rader om hur du är verksam som konstnär/författare. Skicka in ansökan senast den 2 mars till e-post: joakim.granlund@vaxjo.se För frågor kontakta Joakim Granlund, Det fria ordets hus, kultur- och fritidsförvaltningen, 0470-414 29.
Juryns arbete Jury för urval av stipendiater består av representanter från Det fria ordets hus och kultur- och fritidsförvaltningen i Växjö kommun samt Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka. Meddelandet om beslut meddelas senast den 14 mars via mail till sökanden samt på Det fria ordets hus hemsida och Facebooksida. Beslutet kan inte överklagas. Vid eventuellt förhinder av utnyttjande av stipendiet ber vi att i god tid bli meddelade om detta.
Om Elin Wägners Lilla Björka Elin Wägners Lilla Björka ligger i Berg, en liten kyrkby belägen 3 mil norr om Växjö och 1,5 mil söder om Lammhult. Elin Wägner lät bygga huset 1925 som arkitekten Carl Bergsten ritat. Hon bodde där permanent från 1929 och fram till sin död 1949. I början av 30-talet uppfördes också en skrivarstuga med Simon Gate som arkitekt. Huset var efter Elin Wägners död i privat ägo fram till 1992. På initiativ av Elin Wägnersällskapet söktes bidrag och sponsorer för att köpa in fastigheten. Det lyckades och Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka bildades 1994. Stiftelsen har genomfört ett antal byggnadsvårdsläger på platsen för att så långt möjligt och önskvärt återställa byggnaden i ursprungligt skick. Lilla Björka besöks varje år av ca 2000 personer, huvudsakligen under juli-augusti då det är öppet alla dagar i samband med årliga konstutställningar. www.lillabjorka.se
Om Det fria ordets hus Det fria ordets hus är en satsning för att värna det småländska litterära arvet, uppmärksamma den internationella rätten till yttrandefrihet samt att möjliggöra invånarnas egna uttryck. Det fria ordets hus verkar tillsammans med kommunala och regionala kulturaktörer, de litterära sällskapen och invånarna i Kronoberg. Verksamheten ska främja dialog, skrivande och debatt, samt knyta samman dagens frågor om yttrandefrihet med verksamheter i regionen. Det fria ordets hus är sedan hösten 2020 beläget i Växjö konsthall med besöksadress: Västra Esplanaden 10. www.vaxjo.se/detfriaordet