guyglodis learningwarereviews humanscaleseating Cheap NFL Jerseys Cheap Jerseys Wholesale NFL Jerseys arizonacardinalsjerseyspop cheapjerseysbands.com cheapjerseyslan.com cheapjerseysband.com cheapjerseysgest.com cheapjerseysgests.com cheapnfljerseysbands.com cheapnfljerseyslan.com cheapnfljerseysband.com cheapnfljerseysgest.com cheapnfljerseysgests.com wholesalenfljerseysbands.com wholesalenfljerseyslan.com wholesalenfljerseysband.com wholesalenfljerseysgest.com wholesalenfljerseysgests.com wholesalejerseysbands.com wholesalejerseyslan.com wholesalejerseysband.com wholesalejerseysgest.com wholesalejerseysgests.com atlantafalconsjerseyspop baltimoreravensjerseyspop buffalobillsjerseyspop carolinapanthersjerseyspop chicagobearsjerseyspop cincinnatibengalsjerseyspop clevelandbrownsjerseyspop dallascowboysjerseyspop denverbroncosjerseyspop detroitlionsjerseyspop greenbaypackersjerseyspop houstontexansjerseyspop indianapoliscoltsjerseyspop jacksonvillejaguarsjerseyspop kansascitychiefsjerseyspop miamidolphinsjerseyspop minnesotavikingsjerseyspop newenglandpatriotsjerseyspop neworleanssaintsjerseyspop newyorkgiantsjerseyspop newyorkjetsjerseyspop oaklandraidersjerseyspop philadelphiaeaglesjerseyspop pittsburghsteelersjerseyspop sandiegochargersjerseyspop sanfrancisco49ersjerseyspop seattleseahawksjerseyspop losangelesramsjerseyspop tampabaybuccaneersjerseyspop tennesseetitansjerseyspop washingtonredskinsjerseyspop

Stipendier

 

Vi har två olika stipendier för boende på Elin Wägners Lilla Björka.
Ett vistelsestipendium tillsamman med Det fria ordets hus. Då får man bo gratis 1-2 veckor i huset. Så finns också Elin Wägnerpriset med en prissumma på 15.000:- och en månads fritt boende i huset.

Vistelsestipendium

Under april-maj 2020 ges möjlighet att tillbringa 1-2 veckor i Elin Wägners hem Lilla Björka i Berg utanför Växjö. Särskilt fokus ligger under 2020 på internationalism, fredsarbete och feminism. Ansökningar med denna inriktning är prioriterade, men är däremot inget krav. Stipendiet kan dock sökas av verksamma i inom olika konstnärliga områden, såsom litteratur, musik, bildkonst, film, teater, dans mm. Vi ser gärna att sökanden arbetar i Elin Wägners anda, det vill säga kring samarbete mellan människor, jämställdhet, fred och miljö. Stipendiet innebär kostnadsfritt boende. Resa och mat står stipendiaten för.

Det fria ordets hus i Växjö och Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka vill ge möjlighet för konstnärligt verksamma att vistas och arbeta i en både stimulerande och rofylld miljö. Stipendiet kan även med fördel sökas av två personer som arbetar tillsammans t.ex. översättare/författare.

Stipendiet är ett samarbete mellan Det fria ordets hus, som ingår i Växjö kommun, och stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka. I samband med vistelsetiden kan det om så önskas, ges möjlighet för stipendiaten att hålla ett publikt föredrag eller dylikt på Det fria ordets hus i Växjö.

Vistelsetid 2020

Stipendiet är uppdelat i två perioder under april/maj. En till två personer kan bo max två veckor per period. Stipendiaten anger önskemål om vilken/vilka veckor som föredras. Välj mellan veckorna 18, 19, 21 och 22.

Boendet

Huset Lilla Björka består av en nedervåning med matsal, kök, toalett och arbetsrum. På övervåning finns två sovrum, arbetsrum, toalett/dusch. Huset är utrustat med tvättmaskin, kyl/frys och wi–fi. På tomten finns även Elin Wägners skrivarstuga. Som boende har man tillgång till cykel. På grund av allergier får man inte ta med sig husdjur. Rökning är inte tillåtet inomhus.

Närmaste tågstation är Alvesta där det finns mataffär, systembolag, apotek och vårdcentral. Vid ankomst blir du/ni hämtade vid stationen och har möjlighet att handla. Närmaste lanthandel ligger i Tolg ca 7 km från Lilla Björka.

Under vistelsetiden finns en kontaktperson i byn som kan svara på frågor om boendet och trakten.

Ansökan

Ange vilka veckor du/ni är intresserade av och motivera varför du/ni söker stipendiet. Skriv också några rader om hur du är verksam som konstnär/författare. Skicka in ansökan senast den 2 mars till e-post: joakim.granlund@vaxjo.se

För frågor kontakta Joakim Granlund, Det fria ordets hus, kultur- och fritidsförvaltningen, 0470-414 29.

Jury för urval av stipendiater består av representanter från Det fria ordets hus och kultur- och fritidsförvaltningen i Växjö kommun samt Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka. Meddelandet om beslut meddelas senast den 714 mars via mail till sökanden samt på Det fria ordets hus hemsida och Facebooksida. Beslutet kan inte överklagas.

Vid eventuellt förhinder av utnyttjande av stipendiet ber vi att i god tid bli meddelade om detta.

Om Elin Wägners Lilla Björka

Elin Wägners Lilla Björka ligger i Berg, en liten kyrkby belägen 3 mil norr om Växjö och 1,5 mil söder om Lammhult. Elin Wägner lät bygga huset 1925 som arkitekten Carl Bergsten ritat. Hon bodde där permanent från 1929 och fram till sin död 1949. I början av 30-talet uppfördes också en skrivarstuga med Simon Gate som arkitekt. Huset var efter Elin Wägners död i privat ägo fram till 1992. På initiativ av Elin Wägnersällskapet söktes bidrag och sponsorer för att köpa in fastigheten. Det lyckades och Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka bildades 1994. Stiftelsen har genomfört ett antal byggnadsvårdsläger på platsen för att så långt möjligt och önskvärt återställa byggnaden i ursprungligt skick. Lilla Björka besöks varje år av ca 2000 personer, huvudsakligen under juli-augusti då det är öppet alla dagar i samband med årliga konstutställningar. Här kan du läsa mer om Lilla Björka.

 

ELIN WÄGNER STIPENDIET 2020

Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka och Elin Wägner-sällskapet utlyser ett stipendium för boende fyra veckor på Lilla Björka. Till detta kommer en stipendiesumma på 15.000:-

Syftet med stipendiet är att under en månad ge möjlighet att kunna ägna sig åt att förbereda, genomföra eller färdigställa sin bok/avhandling/artikel/film i en både stimulerande och rofylld miljö.

Kriterier: Du som skriver eller forskar om Elin Wägner eller i Elin Wägners anda, inom områdena jämställdhet, fred eller miljö.

Ansökan: Vi önskar att Du skriver kort om: ”Vem Du är ”, ”Vad Du vill använda stipendiet till”, ”Vad Du vill uppnå”.

Jury: Juryn består av en person från vardera Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka, Elin Wägnersällskapet och Växjö kommun kultur- och fritidsförvaltning.

Stipendiet ingår som en del av stiftelsens ändamål och verksamhet som är att – förvärva, äga och förvalta Lilla Björka – på Lilla Björka anordna och vidmakthålla en utställning, innehållande möbler, böcker, brev, fotografier och andra minnessaker som återspeglas Elin Wägners liv och författarskap – driva Lilla Björka som ett aktivt kulturhus, i första hand med utgångspunkt från Elin Wägners tankar och idéer om fred, miljö och jämställdhet – om stiftelsens tillgångar förslår därtill, premiera personer som genom forskning, författarskap eller på annat sätt främjat Elin Wägners tankar och idéer.

Ansökan

Ansökan ska skickas in senast 26 april  till Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka, att. Birgitta Hansson, Söreskog 6, 360 30 Lammhult eller mejlas till birgitta.k.hansson@gmail.com

Boendeperioden kan förläggas från slutet av augusti till början av oktober. Huset är fullt utrustat för självhushåll och har internetuppkoppling. Egen bil är praktiskt att ha. Det saknas bussförbindelser. Din kontaktperson kommer att kunna skjutsa till affär när så behövs. Pga av allergier är husdjur och rökning inomhus inte tillåtet.

För frågor: Birgitta Hansson 073/420 63 66, birgitta.k.hansson@gmail.com

Berg 2020-01-10

Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka

Birgitta Hansson